1. >Nyheter
  2. >Fyra anledningar till att konservburkar är miljövänliga

Burkar bevarar grönsakerna när de är som allra bäst och gör dem tillgängliga året runt, samtidigt som burkarna kan återanvändas i det oändliga. Det var under 1800-talet som man började använda konserveringstekniken för att bevara livsmedel. Den är en integrerad del av vår tid och gör det möjligt att kombinera en praktisk lösning med omsorg om miljön. Det räcker för att konservburken ska förtjäna lovord.

Njut av grönsaker året runt

Grönsaker mognar vid olika tidpunkter på året och vi kan därför under säsong njuta av vårens späda sparris, sommarens smakrika tomater och den kalla årstidens rotfrukter. Tack vare konserveringstekniken kan vi njuta av grönsakernas smaker året runt, oavsett säsong.

När grönsakerna är perfekt mogna och har som bäst näringsinnehåll och smak skördas de. Därefter förpackas de omgående för att bevara de flesta av näringsämnena (vitaminer, mineraler, fibrer) utan att tillsatser av konserveringsmedel krävs.

Effektivt mot slit-och-släng-kulturen

Anläggningen där grönsakerna konserveras och förpackas på burk ligger ofta nära de områden där de odlas samt samt nära aktuella utskeppningshamnar. På så sätt minskas både kostnaderna och koldioxidutsläppen kopplade till transporter. Den nya generationens burkar är dessutom lättare och mer stapelbara, vilket möjliggör effektiv transport av stora mängder på mindre yta. Konserveringsteknik förhindrar att livsmedel skadas och blir oanvändbara i matlagningen, vilket i sin tur bidrar till minskat matsvinn. Och sist, men inte minst, kan alla grönsaker på burk avnjutas året runt och inte bara under en kort period.

Energisnål förvaring

Mat på burk förvaras i normal rumstemperatur. När burken är färdigproducerad krävs det inte mer energi. Den behöver inte transporteras svalt eller förvaras i kyl eller frys. 

Oändligt återvinningsbart emballage

Metallburkar är 100 procent återvinningsbara. Faktum är att stål och aluminium behåller sina egenskaper och tekniska prestanda efter varje återvinningscykel. Eftersom stål och aluminium är så kallade ”mono-material” är de lättare att sortera ut från annat hushållsavfall och mycket lättare att återvinna i förpackningsfabrikerna än många andra typer av förpackningar.

Återvinningsmöjligheten ger en minskad förbrukning av naturresurser (järnmalm för stål och bauxit för aluminium) som krävs vid metalltillverkning. Metalltillverkning är även förenat med hög vatten- och energiförbrukning, vilket gör att metallåtervinning är en viktig besparing som skonar miljön. Detta gör metallburken till en förpackning som det lönar sig att återvinna nästan i det oändliga!