Länge leve den söta spröda majsen!

Detta spannmål från den amerikanska kontinenten blev snabbt en succé när det kom till Europa. Blanda inte ihop fodermajs till djur och den söta majs som vi människor äter. Majsen är både mör, saftig och härligt spröd när den kokas – eller användas som popcorn. Den odlas först i en kruka och sedan i öppen jord och kräver mycket vatten. Det är viktigt att majsen får växa i en tät botten av halm för att uppnå rätt fuktighet. När den gröna jätten växer under sommaren skapar den samtidigt välkommen skugga till alla de andra grönsakerna. Under säsongen säljer vissa majsproducenter färsk majs direkt från fälten till förvaring i frysen. Det är lätt att tillaga majs. Ta bort bladen, tvätta kolven, lägg på smör och tillaga den i ugnen eller grilla den. Då kan du njuta av den söta, nyttiga majsen i stora bitar.

Recepten är lika lätta som goda

Det höga kolhydratinnehållet (6 gånger så mycket som dess proteininnehåll) har gett majs det välförtjänta ryktet som näringsrik mat med lågt kaloriinnehåll (endast 106 kcal per 100 g). Den låga fetthalten (mindre än 2 g/100 g) och att den är helt fri från gluten gör samtidigt majsen perfekt för många recept. Det är en viktig del av ingredienserna i den traditionella tonfisksalladen med ris och tomater som vi alla hade på menyn under studietiden. Ett enkelt recept är att mosa tonfisk från en burk i en skål, blanda i 2 msk majonnäs och ca 35 g majskorn, smaka av med saltflingor och peppar och garnera med gräslök. Även idag är det många som gärna tillagar och tar med en god tonfisksallad i en tupperwarebehållare för en hälsosam och lätt lunch på jobbet. Det är också en hit att tillsätta majs i en pestosallad med kikärtor och bönor eller i chili con carne. Blandar du majs med surimi och kryddar den med en härlig hemlagad majonnäs får du ett enkelt och nyttigt mellanmål för barn. En annan god idé är att göra en majsdipp med crème fraîche, majs, chili och lime.

Majs i både blandade och minimajsversioner

Prova fiskbullar med majs, de smakar fantastiskt! Från infödda amerikaner i dagens Kanada finns ett recept där du mosar majsen och lagar en kött- eller fiskbaserad soppa som kallas sagamité. Du kan också prova att använda minimajs i en sallad med körsbärstomater, inlagd paprika och palmhjärtan. Palmhjärtan är en spröd och mild grönsak som har en lätt sötaktig smak med inslag av nötter, trä och sparris. Minimajs hittar du på konservavdelningen i saltlake eller vinäger. De kan ätas som pickles eller som aptitretare med chorizoskivor, oliver och ostbitar. Eller prova dem i en kycklingsmörgås med lite sallad eller i en kryddig biffwok och njut av de många olika smakintrycken. Sist men inte minst kan majsen även användas i kakor, till exempel i banan- och majsmuffins.

Se alla våra enkla recept med majs här.

Läs mer om våra grönsaker