1. >Nyheter
  2. >3 fördomar om majs på burk

Läckra, söta och spröda med väldigt speciella egenskaper – detta gör majs på burk till ett avvikande sädesslag som vi äter som grönsak. Här är tre fördomar om majs på burk. 

Majs på burk är för söt.

 

FAKTA

Majsens höga kolhydrathalt (sex gånger högre än dess proteininnehåll) gav den rykte om sig att vara näringsrik – snudd på helig – för ursprungsbefolkningen i både Syd- och Nordamerika. Majs är också en källa till fibrer och vitamin B9 samt innehåller antioxidanten zeaxantin, som fått sitt namn från majsens vetenskapliga namn: Zea mays.

Idag äter man i hela Europa majs direkt från kolven, antingen kokt eller grillad. I många länder avnjuter man även gärna den kokta sockermajsen i olika blandsallader.

Majs på burk har hög fetthalt.

 

FAKTA

Majs på burk innehåller mindre än 2 g fett per 100 g. Den innehåller dessutom ganska lite kalorier (endast 106 kcal per 100 g majs). Dessutom är majsen en källa till fibrer och antioxidanter, men också kalium, magnesium, mangan och vitaminer – inklusive vitamin B9. Detta gör majs till en naturlig del av en anpassad, hälsosam och balanserad kost. För alla glutenintoleranta är det dessutom bra att känna till att majs inte innehåller något gluten. 

Källa

Majs på burk innehåller tillsatser.

 

FAKTA

Majs på burk består endast av sockermajskorn (garanterat GMO-fria), vatten och salt. Socker finns naturligt i majs och de allra flesta burkmajsprodukter har ett naturligt innehåll av socker, men för att vara helt säker bör du läsa innehållsdeklarationen. Vår majs, som kommer från särskilda sorter, odlas specifikt för Bonduelle i framförallt sydvästra Frankrike, där klimatförhållandena är särskilt gynnsamma för just majsodling. Omedelbart efter skörden – inom 6 timmar – förpackas kornen för att deras fina smak ska bevaras. Sist men inte minst är en stor fördel med burkmajs givetvis det faktum att den är tillgänglig året runt och kan avnjutas oavsett säsong. Från juli och ända fram till september är det perfekt att njuta av läcker färsk majs direkt från kolven – kokt eller grillad med smör till.

Följ oss